Van Dort [1]
Foto's schepen


 Familiealbums
Inhoud
Start
De familie Van Dort [1]:

Deze tak van de familie heeft bijna 3 eeuwen in Bergen op Zoom gewoond en gewerkt. Vanaf Marijnus Cornelisse van Dort (gedoopt 21 juli 1641) tot en met mijn grootmoeder Geertruida Anna Elisabeth van Dort heeft het water een grote rol gespeeld. Ze waren schipper, visser of vishandelaar van beroep.

Wilhelmus Adrianus van Dort en Geertruida Anna Schot

Betovergrootvader Wilhelmus Adrianus van Dort wordt als eerste zoon van Wilhelmus van Dort en Pieternella Salij op 3 augustus 1847 in Bergen op Zoom geboren. Op 23-jarige leeftijd huwt hij met de 20-jarige Geertruida Anna Schot. Zij krijgen vijf dochters en zeven zoons, maar zes kinderen sterven voor hun tweede levensjaar.
Hij is visser, totdat hij, door malaise in de ansjovisserij, failliet gaat. Hij begint met zijn zoons Dirk Cornelis, Jacob Gerrit en Cornelis Pieter de vishandel 'De Noordzee' in de Segeerstraat in Middelburg. Zoon Willem Pieter van Dort begint, na een aanvaring met zijn schip 'Scheldestroom', samen met zijn vrouw Maria Martha Larooij een vishandel in Goes.
Vischhandel "De Noordzee", Firma Gebr. van Dort in de Segeerstraat in Middelburg. In de ingang staat Cornelis Pieter van Dort. Vischhandel


Kinderen en kleinkinderen van  W.A. van Dort en G.A. Schot
Kinderen en kleinkinderen van Wilhelmus Adrianus van Dort & Geertruida Anna Schot.
Klik op de foto voor de volledige versie.Huibrecht van Dort Overgrootvader Huibrecht van Dort is geboren op 14 april 1874. In 1895 ontmoet hij bij een veer Hiltje Smith, die al verloofd was met een dominee. Maar 't was liefde op het eerste gezicht en op 27 juli 1898 stappen Huibrecht en Hiltje in Rotterdam in het huwelijksbootje en bevaren heel wat water. Ze wonen overigens in Bergen op Zoom.
Ze krijgen vier kinderen: drie dochters en een zoon.
Hiltje Smith
Huibrecht is visser, vishandelaar en schipper van beroep. Als visser is hij een waaghals geweest, hij voer met z'n schip als eerste uit volgens een medewerker van het Markiezenhof. Hij is op 21 maart 1937 in Rotterdam overleden. Huibrecht van Dort en Hiltje Smith met hun 4 kinderen Hiltje is geboren op 31 december 1871 in Hommerts (Friesland). Haar vader, Franciscus Hendrikus Johannes Smith, is daar onderwijzer geweest. Ze is overleden op 4 januari 1920 aan boord "Thijsen 16", Vulcaanhaven 3, Vlaardingen.
v.l.n.r.: Francisca Hendrica Johanna - vader Huibrecht - Elisabeth Margaretha Wilhelmina - Geertruida Anna Elisabeth - moeder Hiltje - Wilhelmus Adrianus CornelisGeertruida Anna Elisabeth van Dort Mijn grootmoeder Geertruida Anna Elisabeth van Dort, kortweg Truus genoemd, is op 15 november 1899 in Bergen op Zoom geboren.
Zij neemt als oudste, na het overlijden van haar moeder in 1920, de zorg voor de andere kinderen aan boord op zich. Dan verschijnt Evert Cranendonk als knecht aan boord van de 'Thijssen 16'. Omdat hij zulke lekkere aardappeltjes kan bakken ziet Truus wel wat in hem. Het huwelijk moet een week uitgesteld worden, want ze liggen nog in Duitsland. Maar op 31 mei 1922 trouwt Truus met Evert, die ook uit een schippersfamilie
  Evert Cranendonk komt, in Rotterdam. 't Gaat slecht in de binnenvaart en Evert en Truus worden door N.V. Handels- en Transportmaatschappij 'Vulcaan' gedwongen op zondag te varen. Dat resulteert in het feit dat zij rond 1932 het schip verkopen.


Kijk voor meer informatie op de CRANENDONK pagina.Elisabeth Margaretha Wilhelmina  van Dort Hun tweede dochter is Elisabeth Margaretha Wilhelmina, oftewel Lies. Zij is geboren op 10 december 1901 in Bergen op Zoom. Op 27 september 1922 trouwt zij met Arend van der Put, die kapitein op de grote vaart is. Zij overlijdt op 26 juli 1980 in Brunssum.
  Willem Adrianus Cornelis van Dort Willem Adrianus Cornelis is op 21 juli 1905 in Bergen op Zoom geboren. Hij blijft in eerste instantie bij vader Huibrecht, zus Truus en Evert aan boord. Later wordt hij kapitein binnenvaart en vaart met zijn vrouw Franziska Ringwelski tot 1964.
Hij overlijdt op 6 mei 1979 in Oss.
    Francisca Hendrica Johanna van Dort Francisca Hendrica Johanna, beter bekend als Zus, is geboren op 31 oktober 1907 in Bergen op Zoom. Zij huwt op 20 augustus 1930 met Peter Hendrikus van der Meulen, die kapitein binnenvaart bij de 'Vulcaan' is.
Ze overlijdt op 19 december 1958 in Rotterdam.


Tot slot:
•  Heb je meer informatie, foto's of is de informatie niet correct? Stuur dan een  e-mail naar Eveline.
•  Dank aan Willem van Dort voor zijn gegevens van de familie Van Dort.
•  Dank aan mijn moeder voor het vertellen van familieverhalen.
•  Dank aan Willem Schot.
•  Kijk voor meer informatie op de CRANENDONK pagina.


webdesign & copyright
© 2001-2006 Eveline